baan vinden

3 tips om een baan te vinden

Ben je bijna klaar met je studie? Of misschien ben je al klaar? Nu is het moment om op zoek te gaan naar een leuke baan. Maar zo makkelijk is het nog niet om de perfecte baan te vinden. De concurrentie is vaak groot en wat maakt jou nou anders dan de rest? Na 5 sollicitatiegesprekken snappen we dat de moed je in de schoenen kan zakken, maar geef vooral niet op. Wij geven je drie tips die je kunnen helpen bij het vinden van je droombaan.

Wat wil je precies?

Voordat je die sollicitatiebrief in elkaar flanst, is het belangrijk dat je jezelf een paar vragen stelt. Veel werkzoekenden weten eigenlijk niet precies hoe hun droombaan er nou eigenlijk uitziet. Hier kun je achter komen door jezelf de volgende vragen te stellen.

  • Bij wat voor bedrijf wil ik werken?
  • Wat vind ik belangrijk aan mijn nieuwe baan?
  • Ik wil werken in de buurt van… (regio of stad)

 

Weet je het antwoord op deze vragen? Dan ben je klaar om de motivatiebrief te schrijven.

Netwerken

Wist je dat zo’n 70% van de banen via netwerken verkregen worden? Door te netwerken kom je sneller in beeld voor bestaande vacatures, maar ook voor nog niet bestaande vacatures. Ze zullen jou als eerst bellen als ze iets horen. Dus laat zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Praat met ex-studiegenoten, vrienden, kennissen en familie. Ook social media kun je gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan LinkedIn. Als je op dit platform een berichtje plaatst, kun je die droombaan wellicht sneller vinden.

Loopbaanadvies

Lukt het je niet? Heb je je droombaan nog niet gevonden? Dit is natuurlijk erg vervelend, maar ga niet bij de pakken neerzitten. Loopbaanadvies kan je wellicht helpen. Bij loopbaanbegeleiding vraag je jezelf af wie je bent, wat je wilt en waarom je dat wilt. Een deskundige of coach helpt je bij het beantwoorden van deze vragen. Loopbaanadvies is voor iedereen, jong of oud, die wil werken of al werkt. Dus schaam je vooral niet en laat je helpen bij het vinden van jouw toekomstige baan.