Afgestudeerd, wat nu?

Voor veel studenten is dit hét moment om voor eeuwig vaarwel te zeggen tegen magnetronmaaltijden en de slapeloze nachten. Wanneer je jouw diploma ophaalt, zeg je alle docenten gedag (ja, ook die ene die je soms wel achter het behang kon plakken) en daar sta je dan. Met je diploma onder je arm loop je naar buiten, om vervolgens nooit meer terug te keren. En dan komt de vraag, hoe nu verder?

Vele mensen vertrekken dezelfde week nog naar een tropisch land hier ver vandaan om daar een tijdje te vertoeven. Heerlijk! Sommigen pakken het anders aan, ze vertrekken wel naar een warm land maar gaan daar een tijdje in het buitenland aan de slag. Zo zijn ze toch lekker weg, maar komen ze wel met een zak geld terug. Ze zijn afgestudeerd, maar nog niet aan een serieuze baan toe.

Anderen willen gelijk aan de slag, hun diploma is het toegangsticket tot ‘de grote mensenwereld.’ Ze kunnen niet wachten en gaan direct op zoek naar een leuke baan. Waar de meeste mensen hun ritme nog even los lieten om een tweede jeugd te beleven, wil deze groep back to business.

Bij de grote groep afgestudeerden, hoort ook een klein clubje wat nog helemaal niet zo goed weet wat te gaan doen. Het echte leven? Of toch nog even genieten van het de magnetronmaaltijden? Gelukkig zijn er hier genoeg oplossingen voor, zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een beroepskeuzetest. Deze test geeft je een duidelijk beeld wat goed bij jou past en wat je eventueel kunt gaan doen. Vaak moeten mensen in een vroeg stadium al kiezen wat hij of zij wil later wil gaan doen, het is dus helemaal niet gek als je na een lange tijd toch besluit om een andere richting op te gaan. Deze test haalt jouw vaardigheden en kennis naar boven. De uitslag is vaak wel wat breed, maar het geeft je wel een zetje in de goede richting.