Als assistent controller doe je dit allemaal!

De financiële wereld heeft heel veel te bieden en er is voor alle opleidingsniveau’s en mate van ervaring wel een vacature te vinden. Op deze pagina kijken we naar de functie assistent controller. Dit is een baan waar je heel veel mogelijkheden hebt om door te groeien en waar je sowieso al aardig wat verantwoordelijkheden hebt als je begint. Kortom, als je iets hebt met financiën en interesse hebt om je eerste stappen te maken, is het misschien wel wat voor jou. Hieronder lees je wat je precies allemaal doet op een dag, en wat voor opleiding je ervoor moet hebben genoten.

Taken die een assistent controller uitvoert

Om goed te kunnen weten wat je doet als je assistent controller bent, moeten we natuurlijk ook ene duidelijke definitie hebben van de controller zelf. De controller staat in direct contact met het management over alles wat met de financiën van het bedrijf te maken heeft. Het management moet altijd goed weten wat de staat van het bedrijf is, maar kan niet constant bezig zijn met alle jaarverslagen, facturen en offertes. De controller zorgt dus dat alles op orde is en geeft duidelijk aan hoe alles ervoor staat. Als assistent controller ben je dus constant bezig met het ondersteunen van deze taken.

Dat houdt in dat er tal van financiële verslagen je bureau zullen passeren. Sommige zal je moeten afmaken, sommige zal je moet controleren. Door goed contact te onderhouden met andere financiële medewerkers leer je veel van hoe een balans, een jaarrekening of een investeringsbudget wordt gemaakt. Het hangt een beetje van de vacature en het bedrijf of hoeveel verantwoordelijkheden je hebt als assistent controller, maar meestal is het niet gering. Als je een fout maakt of over het hoofd ziet, kan dat zomaar hele grote gevolgen hebben. Je moet dus aardig secuur zijn!

Wat voor opleiding moet je hebben om assistent controller te worden?

Als je rondkijkt op een vacature assistent controller, dan zal je zien dat er minimaal een mbo-diploma wordt gevraagd. Dit diploma moet natuurlijk enige financiële grondslag hebben. Boekhouding of financiële administratie wordt vaak aangemoedigd. Als je een wat hogere opleiding hebt genoten, bijvoorbeeld hbo accountancy, dan kan je ook inrollen als assistent controller. De kans is dan wel wat groter dan je snel promotie zal maken. Maar ook als je van het mbo komt, kun je na een aantal jaren doorgroeien. Als je goed functioneert kan je na verloop van tijd de functie controller overnemen. Het wordt dan jouw taak om de nieuwe assistent controller op te leiden!

Online vacatures bekijken

Het is tegenwoordig makkelijker dan vroeger om nieuwe banen te zoeken. Op websites vol vacatures, zoals https://www.wr.nl/ kun je gemakkelijk vacatures filteren. Zo zie je de banen die bij jou in de buurt zijn, en bij jouw opleidingsniveau en ervaring passen. Nog nooit was het zo makkelijk om op zoek te gaan naar een nieuwe functie!