De beste brommer verzekering afsluiten doe je met deze tips

Een brommer verzekering kan op tal van verschillende manieren worden afgesloten. Wat dit betreft kunnen we de vergelijking maken met bijvoorbeeld de autoverzekering. Ook voor dit type van verzekering geldt dat er onder meer een onderscheid wordt gemaakt tussen de wettelijk verplichte WA-verzekering en de uitgebreidere alternatieven. Hetzelfde geldt ook voor de brommer verzekering. De manier waarop je dit voertuig gaat verzekeren zal afhankelijk zijn van meerdere factoren. Denk hierbij niet alleen aan de kostprijs van de brommer, maar ook aan hoeveel kilometers je met dat voertuig gaat afleggen. In ieder geval, wil jij met absolute zekerheid de beste verzekering voor jouw brommer kunnen afsluiten? Dan kan het de moeite waard zijn om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden tips.

             Welk type brommer verzekering is er wettelijk verplicht?

Je weet het ongetwijfeld wel, het afsluiten van een brommer verzekering is bij wet verplicht. Dit geldt echter enkel en alleen voor de verzekering die schade indekt aan derden. Op dit vlak is de brommerverzekering dan ook vergelijkbaar met de autoverzekering. De standaard WA-verzekering biedt je verder geen dekkingen, enkel en alleen dus de dekking voor derden. Dit zorgt ervoor dat de verzekeringspremie zeer aanzienlijk binnen de perken kan worden gehouden. Je moet er wel rekening mee houden dat dit niet betekent dat de premie voor dit type van brommer verzekering wettelijk is vastgesteld. Dat is echt een compleet foute aanname die eigenlijk door de jaren heen altijd vrij hardnekkig is blijven bestaan.

Heel wat mensen die ervoor kiezen om enkel en alleen de WA-verzekering af te sluiten voor hun brommer denken dat de premie daarvoor (vanwege het wettelijk verplichte karakter) eveneens is vastgesteld. Dat is dus zeker niet correct, integendeel. Wel is het zo dat elke verzekeraar zich dient te houden aan bepaalde limieten bij het bepalen van de premie. Dit gezegd zijnde is ook bij het afsluiten van de WA-verzekering voor je brommer een vergelijking uitvoeren dus in de praktijk absoluut de moeite meer dan waard.

             Wat is het verschil tussen de beperkt en volledige casco verzekeringen?

Voor heel wat mensen geldt dat ze de standaard WA brommer verzekering voor hun brommer niet voldoende vinden. Zij willen dan ook graag kunnen rekenen op uitgebreidere dekkingen. Het kan daarbij voor de beperkt casco verzekering gaan om de volgende:

  • Een dekking tegen schade veroorzaakt door diefstal of joyriding;
  • Een dekking tegen schade die het gevolg is van een brand;

De bovenstaande schadegevallen zijn natuurlijk reeds een aardig begin, maar helaas dekken ze nog altijd niet alle mogelijke schade in waarmee je kan worden geconfronteerd. Dat is pas het geval op het ogenblik dat je ervoor kiest om de volledige casco verzekering af te sluiten. Dan zal je dus kunnen rekenen op een zo compleet mogelijke dekking voor jouw brommer. Let op, het spreekt voor zich dat de WA + volledige cascoverzekering altijd de duurste type brommer verzekering is. Dit betekent dat ze eigenlijk enkel en alleen interessant is voor mensen die ervoor hebben gekozen om een dure, nieuwe brommer aan te kopen. Hier zal je dus in de praktijk wel altijd rekening mee willen houden bij het brommer verzekeren.

             Hoe wordt het eigen risico bepaald op een brommer verzekering?

Voor ongelofelijk veel verzekeringen geldt dat er een soort van eigen risico bestaat dat moet worden betaald door de verzekeringnemer wanneer er zich een schadegeval voordoet. Dat eigen risico wordt standaard bepaald door de verzekeraar die de (in dit geval dan) brommer verzekering aanbiedt. Veel mensen verklaren zich hier zomaar akkoord mee zonder dat ze hier verder over gaan nadenken. Dat is opvallend, want in de praktijk is het zo dat het eigen risico een zeer aanzienlijke impact kan hebben op de te betalen verzekeringspremie.

Het eigen risico waar je brommer verzekering over beschikt is in het merendeel van de gevallen perfect aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Let wel, dit betekent niet dat je ze zomaar naar eigen inzien volledig kan gaan verhogen of verlagen. Dit dient altijd te gebeuren in samenspraak met de verzekeraar die de verzekering gaat aanbieden. Sowieso is het verlagen van een eigen risico in de praktijk niet zelden lastig. Het verhogen is daarentegen veelal geen enkel probleem. In ieder geval, even stil blijven staan bij de hoogte van het eigen risico van je brommer verzekering is dus in de praktijk zeker geen overbodige luxe.

             Is het mogelijk om de standaard kosten te drukken?

Eigenlijk hebben we de eerste tip met de bovenstaande informatie op dit vlak reeds aangegeven. Het eigen risico dat van toepassing is op onder meer de brommer verzekering hoef je namelijk in de praktijk helemaal niet standaard te houden. Door deze te verhogen zal je dan ook kunnen vaststellen dat de periodieke premie die voor je verzekering in rekening wordt gebracht kan worden ingeperkt. Dat is echter niet alles. Er zijn dan ook nog enkele extra interessante tips die je ook mee in overweging kan nemen voor wat het realiseren van een besparing betreft op je brommer verzekering. Het gaat hierbij om de onderstaande.

                1.) Sluit geen dekkingen af die je niet nodig hebt

Voor elke verzekering die er op de markt is terug te vinden geldt dat je eigenlijk als toekomstige verzekeringnemer moet proberen in te schatten in welke mate je een groot of toch eerder een klein risico loopt. Op basis van deze inschatting zal je er dan uiteindelijk voor kiezen om een bepaalde verzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor je brommer verzekering. Wat dit betreft zal je in de praktijk dan ook kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld de rechtsbijstandverzekering afsluiten niet voor iedereen een absolute must is. Het aantal kilometers die je op jaarbasis gaat afleggen met je brommer kan hier mede bepalend voor zijn. Hoe dan ook, indien je niet teveel wil betalen voor het afsluiten van je brommer verzekering is het altijd de moeite waard om even grondig voor jezelf uit te maken welke dekkingen er nu precies allemaal echt voor zijn vereist.

                2.) Je brommer verzekering dien je altijd te vergelijken

Sluit geen brommer verzekering af zonder eerst even een vergelijking uit te voeren. De brommer verzekering is zeker een concurrentiële verzekering waardoor er onderling tussen de verschillende verzekeraars wel eens sprake wil zijn van een stevig prijsverschil. Doe hier je voordeel mee en verzeker jezelf in de praktijk zo van een echt scherpe verzekeringspremie.