Na jaren veel zwoegen en hard leren heb je dan eindelijk dat papiertje binnen, je bent GESLAAGD! Eindelijk weg van de middelbare school en beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Je gaat beginnen aan een studie. Maar wat nou als die studie helemaal aan de andere kant van het land is? elke dag heen en weer reizen is vervelend en geen optie…! daarom gaan veel studenten op kamers. Zo zijn ze altijd dichtbij school en hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over de reistijd.
Studiefinanciering
Maar studeren zelf alleen kost al veel geld. En dan ook nog op kamers gaan kost al helemaal veel. Gelukkig krijgen studenten daarom studiefinanciering van de overheid. Hiermee kan je je studiekosten, collegegeld, ziektekosten en levensonderhoud mee betalen. Maar dit is niet genoeg, al helemaal niet als je ook nog eens op kamers gaat. Daarom is er nog iets handigs bedacht door de overheid. Studenten die te kort komen aan geld per maand om alles te kunnen financieren kunnen een lening afsluiten. Op de hand van de berekenede kosten kunnen zij per maand een flink bedrag lenen. dit moeten ze uiteindelijk wel weer terug betalen. Ben je niet van plan om op kamers te gaan wonen, dan wordt het afgeraden om een lening af te sluiten. Zo bouw je namelijk alleen maar onnodige schulden op.
Kosten kamers
Maar wat kost zo een kamer eigenlijk? voor een kamer in Amsterdam betaal je al gouw de hoofdprijs, zo betaal je gemiddeld voor een kamer €500,-. Het is de populairste stad onder studenten. Maar door de vele vraag en het kleine aanbod, stijgen de prijzen van kamers enorm. Het is de populairste maar tegelijk ook de duurste stad om op kamers te gaan. Studenten gaan ook wel eens tijdelijk naar het buitenland voor hun studie, die mensen kunnen dan hun kamer verhuren. Zo kunnen andere studenten hier tijdelijk intrekken.