Hoe kun je als student toch over een creditcard beschikken?

Geld lenen voor studenten

Als student heb je vaak veel kosten en weinig tijd om bij te klussen. Wanneer je jong bent, sta je er vaak niet bij stil hoe duur het leven kan zijn en welke maandelijkse kosten er van toepassing zijn. Alle kleine kosten vormen al een grote kost die je niet snel ziet aankomen of niet zag aankomen in het begin van de maand. Om te helpen bij het financieren van die kosten kan je bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie of andere tussentijdse vakanties een studentenjob doen. Een studentenjob kan je vaak toch al aardig wat helpen om rond te komen door het jaar heen. De jaren wanneer je jong bent, zijn meestal ook de beste jaren, vandaar dat het ook belangrijk is dat je hiervan wat kan genieten.

Financiering van je studies bij MBO-opleiding

Genieten hoeft niet duur te zijn, maar je moet toch soms eens op vakantie kunnen gaan of eens iets kunnen gaan eten enzovoort. Hiervoor kan je beroep doen op studiefinanciering. Als je ouder bent dan 18 en ingeschreven bent voor een MBO-opleiding heb je hier recht op. Dergelijke financiering omvat reisproducten, een lening, een basisbeurs en een aanvullende beurs. Deze beurs moet je natuurlijk wel aanvragen om ze te kunnen ontvangen. Je kunt hier je studiefinanciering berekenen.

  • Gratis beurs

Voor MBO niveau 1 en 2 krijg je de basisbeurs gratis zonder er achteraf schulden aan over te houden. De aanvullende beurs is afhankelijk van je gezinssituatie en het inkomen van je ouders, hoe groter je gezin en hoe lager het inkomen van je ouders, hoe hoger je aanvullende beurs zal zijn.

  • Gratis OV-kaart voor studenten

Het is ook mogelijk om een OV-kaart aan te vragen om gratis te reizen. Dit product is iets riskanter, aangezien je indien je je studie niet binnen 5 jaar afgerond hebt, er schulden aan overhouden. Deze schild kan oplopen tot 4500 EUR. Er is ook een mogelijkheid om extra geld te lenen, deze lening dient afgelost te worden binnen 35 jaar. Op het geleende bedrag is er wel rente van toepassing, dus het is belangrijk om op voorhand goed na te denken of je de lening wel echt nodig hebt.

Voor je toekomst kan dit namelijk zware gevolgen hebben. Stel dat je een huis wenst te kopen na je studies, maar nog steeds je krediet dient af te lossen, wordt dit al moeilijker. Stel dat je kinderen hebt en dan nog steeds de kost meedraagt van je studentenlening, kan dit ook een zeer zware last vormen.

De gevolgen van je lening bij een HBO opleiding

Bij een studiefinanciering voor een HBO opleiding zijn de regels wat anders en ook minder voordelig voor de student. Als student krijg je hier namelijk geen studiebeurs, tenzij je met je studies gestart zou zijn voor september 2015. Echter dankzij het sociale leenstelsel, dankzij dit stelsel werd geld lenen voor studenten mogelijk gemaakt, kan je wel een bedrag lenen tot 1025,08 EUR per maand bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Toch is het belangrijk er goed over na te denken of je dergelijke lening wel echt nodig heeft, want de kredietverstrekker (voor bijvoorbeeld een latere lening) zal hier ook rekening mee houden vooraleer hij je een nieuwe lening zal toekennen.

Overschrijving studiefinanciering

De studiefinanciering wordt iedere maand rond dezelfde datum betaald, namelijk de 23ste of de 24ste van de maand. In de omschrijving van het bankafschrift kan je duidelijk terugvinden dat het een betaling van DUO betreft. Bij een overschrijving kan het soms een tijdje duren voor het toekomt bij jouw bank. Vandaar dat je best 2 of 3 dagen wacht voor je in paniek schiet. Indien je het nog steeds niet ontvangen hebt na even wachten, kan je de Dienst Uitvoering Onderwijs steeds telefonisch contacteren op werkdagen tussen 9 en 17 uur.

MasterCard of creditcard aanvragen / lening aanvragen

Als student kan je vaak gemakkelijk een krediet kaart of Mastercard aanvragen, vaak is dit wel met een lager bestedingsruimte. Echter is het niet zo erg, aangezien dit jezelf ook zal beschermen tegen te hoge uitgaven. Bij de aanvraag van je creditcard zal er waarschijnlijk gevraagd wordt voor een bewijs van je inkomsten, zo heeft de kredietverstrekker meer zekerheid dat je het geld na afloop van de maand zal kunnen terugbetalen.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een prepaid creditcard. Bij een prepaid creditcard zet je op voorhand een bedrag op je kaart, zo kan je nooit meer op doen dan erop stond.

Het is ook mogelijk om een ANWB jongeren kaart aan te vragen. Deze kaart is een creditcard met een lagere bestedingsruimte en ze is tijdens het eerste jaar volledig gratis, nadien is de kostprijs 16 EUR per jaar. Deze VISA kaart is speciaal ontwikkeld voor jongeren tussen 18 en 24 jaar. De bestedingsruimte is hierbij gelimiteerd tot 500 EUR, maar omvat voor de rest alle voordelen die een andere VISA kaart ook biedt. Onder meer biedt deze kaart een verzekering voor je aankopen en wordt de kaart wereldwijd geaccepteerd. Klik hier voor alle creditcards voor studenten.

Denk na over de gevolgen van een studiefinanciering of lening

Studiefinanciering is toch een delicaat onderwerp, maar het is toch noodzakelijk om hier goed over na te denken en de correcte beslissingen te maken. Aan een lening hang je namelijk toch voor een zeer lange tijd vast. Als je jong bent, lijken dit zorgen voor later, maar wanneer je eenmaal je studies hebt afgerond, vormt dit vaak toch een ernstig probleem. Lees hier ook meer informatie over extra geld lenen via DUO.