Hoe maak ik van mijn tussenjaar een leerzaam jaar?

Een tussenjaar kan voor erg veel rust zorgen, en soms wel voor iets teveel rust waardoor je je gaat vervelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een tussenjaar, het is de bedoeling om nieuwe dingen te leren, nieuwe ervaringen op te doen, te ontspannen en niet te vergeten te genieten.  

Tussenjaar

Een tussenjaar is een grote gebeurtenis in je leven en zal je ook niet snel vergeten. De keuze om een tussenjaar te nemen is dan ook niet zo maar een keuze, je moet er goed over na denken en het er veel over hebben met de mensen om je heen. Zij kunnen ook invloed hebben op jouw tussenjaar en daarom is het belangrijk om met hen te overleggen hoe zij er in staan en hoe zij erover denken. Ook kun je een tussenjaar test gaan doen, zo zie je misschien nieuwe mogelijkheden en opties.

Tussenjaar test 

Voordat je een tussenjaar neemt is het belangrijk om er goed over na te denken wat je in het tussenjaar wilt gaan doen en wat je wilt gaan bereiken. Aan de hand daarvan kun je een soort van planning gaan maken met wat je wanneer wilt gaan doen. Je kunt er voor kiezen om een tussenjaar test te gaan doen, zo kom je er namelijk achter waar jouw interesses liggen en krijg je een beeld van wat je kunt gaan doen in een tussenjaar. 

Verschillende opties 

Voor een tussenjaar zijn er verschillende opties. Die gaan we hieronder doornemen.

  • Reizen, een tussen kan je goed benutten door te reizen. Hiervoor moet je wel eerst goed gespaard hebben en daar komen we gelijk bij het tweede punt
  • Werken, veel studenten die niet willen reizen kiezen er voor om in hun tussenjaar te gaan werken. Ze kunnen dan vaak fulltime aan de slag en verdienen daarom een flink salaris ten opzichte van hun leeftijdsgenoten die nog wel studeren. 
  • Taalreis, taalreizen zijn tegenwoordig ook erg populair. Er zijn verschillende organisaties die taalreizen aanbieden waardoor je een unieke ervaring krijgt. Je kunt namelijk zelf een land uitkiezen waar je heen wilt om een taal te leren. 

Conclusie 

Een tussenjaar is een hele goede optie voor als je er nog niet helemaal uit bent wat je wilt gaan doen in de toekomst. In een tussenjaar kun je ook veel dingen doen en leren. Mocht je ook nog niet weten wat je in een tussenjaar wilt gaan doen, dan wordt het aangeraden om een tussenjaar test te doen, zo komt je er namelijk achter wat de mogelijkheden zijn en waar jij behoefte aan hebt. Weet jij al wat je wilt gaan doen in je tussenjaar?