Studeren? Houd een digitaal portfolio bij

Als je studeert, moet je vaak portfolio’s maken. Een Portfolio maken voor school kan bij Simulise, maar je kunt het ook via Microsoft Word doen. Het maken van een portfolio is een handige tool om je persoonlijke en professionele ontwikkeling te meten en vooruit te blikken op de toekomst. Met behulp van een digitaal portfolio krijg je meer inzicht in je leerproces. Portfolio’s hebben echter meer voordelen dan alleen zelfreflectie. Lees hieronder wat het nut is van een portfolio maken.

Houd je voortgang gedurende het jaar bij

Je kunt het beste een portfolio opbouwen en deze het hele schooljaar bijhouden. Als je dit doet, kun je je vooruitgang het hele jaar volgen en krijg je meer inzicht in je leerproces. Een portfolio helpt je ook om je overzicht te behouden over alles wat je geleerd hebt en wanneer. Met een portfolio heb je een punt van waaruit je kunt werken en na een jaar kun je trots bekijken hoe ver je bent weggekomen en waar je nu staat! Als je een portfolio maakt, is het een goed idee om af en toe je voortgang te evalueren. Ben je al klaar voor de volgende stap? Wat kan nog beter?

Beoordeel je eigen werk

Als je een tentamen maakt, worden vaardigheden die je moet beheersen afzonderlijk getoetst. Als je het goed doet, krijg je een voldoende en wanneer je een onvoldoende krijgt, weet je dat je nog beter moet leren. Als student heb je zelf weinig controle over de beoordeling van je tentamen. Met het maken van een portfolio heb je alles zelf in de hand; je kunt zelf beschrijven wat je vindt dat goed gaat en waar nog verbetering te halen is. Door middel van een portfolio heb je een actievere rol in het leerproces en weet je beter waar je nog aan moet werken en waar je sterke punten liggen.