studiefinanciering hbo

Studiefinanciering HBO

Wanneer je van plan bent om te gaan studeren aan een universiteit of hogeschool kan je geld lenen bij DUO en krijg je een studenten OV-chipkaart. Ook heb je mogelijk recht op een aanvullende studiebeurs. Maar hoe zit het nou precies met studiefinanciering voor HBO; Waar heb je recht op? Kom je in de schulden? Mag je bijverdienen? En zo zijn er nog veel meer vragen waarvan voor jou de antwoorden misschien onduidelijk zijn, daarom vertellen wij je hier alles over studiefinanciering en de regelgeving.




Het nieuwe leenstelsel sinds 2015

Je hebt recht op een basisbeurs als je voor September 2015 bent gestart met een opleiding, wanneer je na September 2015 bent begonnen aan een studie krijg je geen basisbeurs meer. Studiefinanciering HBO en Universitair valt onder het zogenoemde “sociale leenstelsel”. Hiermee mag je maximaal €1025,08 per maand lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs, ook wel DUO genoemd.

De schulden van deze lening betaalt u na het afronden van jouw studie terug in maximaal 35 jaar. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je vanaf het moment dat je een lening afsluit rente gaat betalen over het geleende geld. De rente over dit geleende bedrag verandert ieder jaar, momenteel is deze erg laag (<1%). Het kan zijn dat deze rente de komende jaren stijgt, hierdoor stijgen de kosten van jouw studielening dan ook. Het is dus altijd belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je een lening afsluit bij DUO.

De overheid heeft met de bank afspraken gemaakt over de wijze waarop studieschulden worden meegenomen bij het ingaan van nieuwe financiële verplichtingen. De studieschuld wordt namelijk voor slechts 0,45% meegerekend bij de inkomenslastentoets. Een gewone consumptief krediet, bijvoorbeeld een autolening, telt daarin voor 2% mee. Zo worden de schulden van jouw studiefinanciering niet streng meegerekend als inkomenslast. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden. Bij het afsluiten van een nieuwe rekening of hypotheek zal de kredietverstrekker uiteraard rekening houden met de studieschuld.

Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven als student

Het is voor studenten niet echt van belang of je nou een MBO, HBO of universitaire studie volgt voor de studiefinanciering, dit heeft namelijk niet heel veel invloed op het uiteindelijke bedrag. (Wat heeft grotere invloed? Bekijk Studiefinanciering berekenen) Als student heb je altijd te maken met noodzakelijke uitgaven, waarschijnlijk heb je ook inkomsten van een bijbaan of stagevergoeding. Wij adviseren daarom altijd om een overzicht te maken van inkomsten en uitgaven voordat je besluit om een lening af te sluiten. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk om in de schulden te komen tijdens je studie. Besluit je toch een lening af te sluiten? Zorg er dan voor dat je niet te veel gaat lenen. Probeer altijd de studieschulden zo veel mogelijk te beperken.

studiefinanciering berekenen
Behoud als student het overzicht als het gaat om inkomsten en uitgaven, zo beperk je de studieschuld!