studiefinanciering mbo

Studiefinanciering MBO

Ben jij 18 jaar of ouder en volg je een MBO-opleiding? Dan heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit de volgende onderdelen: basisbeurs, aanvullende beurs, studenten reisproduct en een lening. Hoe zit het nou precies met studiefinanciering voor MBO-ers? Waar heb je allemaal recht op? Hoeveel mag je bijverdienen als student? En hoeveel kan je lenen? Op deze pagina vertellen wij je alles over studiefinanciering voor het MBO, daarnaast geven wij ook advies om de studieschulden te beperken of zelfs helemaal geen schuld over te houden aan je studentenleven.

Iedere MBO-student ouder dan 18 jaar heeft recht op een basisbeurs en krijgt deze dan ook indien aangevraagd via DUO. Voor MBO opleidingen niveau 1 en 2 is deze beurs altijd een gift, dit betekend dat je er geen schulden aan overhoudt. Dus ook niet halverwege met de opleiding stopt. Als aanvulling op de basisbeurs kan je gebruik maken van de aanvullende beurs, de hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen van je ouders en het aantal studerende of schoolgaande broers en zussen. DUO kan beslissen dat je ouders te weinig financiële middelen hebben om de studie te betalen, in dit geval heb je recht op een aanvullende beurs.

Studenten OV-kaart

Als MBO-student kan je een reisproduct aanvragen, deze werkt hetzelfde als de basisbeurs. Wanneer je de opleiding succesvol afrond binnen 5 jaar is deze dus geheel gratis. Maar wanneer de opleiding niet wordt afgerond binnen 5 jaar wordt het abonnement omgezet in een lening die terugbetaald moet worden inclusief rente. Dit geldt niet bij niveau 1 en 2 MBO-opleidingen. Wanneer je geen studenten OV-kaart nodig hebt omdat je dichtbij school woont adviseren wij om geen reisproduct aan te vragen. Aangezien je hem toch weinig zult gebruiken adviseren wij om niet het risico te nemen op extra schuld als je de opleiding niet haalt binnen 5 jaar. Dit kan je namelijk een schuld opleveren van tussen de €3500 en €4500, niet het risico waard voor een paar enkele keren openbaar vervoer.

Extra geld lenen als MBO-student

Als student kan je ervoor kiezen om een rentedragende lening af te sluiten bij DUO. Je kan zelf het leenbedrag bij DUO bepalen, natuurlijk is er wel een maximum voor deze lening. Na de studie moet je de studieschuld met rente terugbetalen. In principe moet je dit geleende bedrag terugbetalen binnen 35 jaar. Je kan meteen na de opleiding beginnen met het aflossen van je schulden. Er zijn veel studenten die geld lenen zonder dat ze een goed beeld hebben van de consequenties voor de toekomst. Wij adviseren daarom altijd om een inkomsten en uitgaven overzicht te maken. Zo kan je bepalen wat je maximaal nodig hebt om rond te komen als student. Op deze manier beperkt je de schulden van je studie.