Wanneer en wat je aan studiefinanciering kunt krijgen

Opleidingen zijn doorgaans niet goedkoop en kunnen de kosten van een bepaalde studie er al voor zorgen dat je er niet eens mee begint. Omdat de overheid mensen wilt stimuleren om een opleiding te volgen bestaat er de studiefinanciering waarmee het voor veel meer mensen mogelijk is om een studie naar wens te volgen.

Deze studie financiering krijg je alleen wanneer je voldoet aan enkele  voorwaarden. Zo is het belangrijk dat je een voltijdopleiding volgt aan MBO, HBO of een universiteit. Wanneer je  bij een van deze onderwijsvormen een opleiding volgt kom je in aanmerking voor een studiefinanciering. Maar dan zijn we er nog niet.

Een studiefinanciering ook wel ‘stufi’ genoemd onder jongeren. Bestaat uit meerdere verschillende onderdelen. Geheel afhankelijk van welke opleiding je doet, is het afhankelijk wat je kunt krijgen.

 

De verschillende onderdelen

 

MBO

Wanneer je een MBO opleiding volgt, kun je de volgende onderdelen aanvragen. Een basisbeurs, een aanvullende beurs een lening en een studentenreisproduct.

Lees hier meer over het aanvragen van een studiefinanciering voor MBO.

 

HBO en universiteit

Bij een universitaire of HBO opleiding kun je kiezen uit de volgende onderdelen. Een aanvullende beurs, een lening, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet.

Hieronder gaan we je uitleggen wat elk onderdeel afzonderlijk van elkaar inhoud.

 

 

  • Basis en aanvullende beurs.

 

 

Een basisbeurs is afhankelijk van je woonsituatie. Zo is deze beurs hoger wanneer je op jezelf woont dan wanneer je nog thuis woont.

 

Een aanvullende beurs komt van pas wanneer ouders of voogd niet genoeg verdienen om mee te kunnen betalen aan een studie. De overheid kijkt dan naar het inkomen van je ouders en enkele andere elementen die belangrijk zijn bij het verstrekken van deze beurs.

 

 

  • Lening of collegegeldkrediet.

 

 

Je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt. In tegenstelling tot een basis en aanvullende beurs kan een lening niet een gift zijn of worden. Een lening van welke hoogte ook, deze hoogte bepaal je zelf. Dien je met rente terug te betalen.

 

Voor mensen die een HBO of universitaire opleiding volgen is er het collegegeldkrediet. Dit is een lening speciaal om je collegegeld mee te betalen wanneer je dit zelf niet kunt. Hoeveel dit is hangt af van het soort collegegeld dat je moet betalen. Ook het collegegeld moet je altijd met rente terug betalen.

 

 

  • Studentenreisproduct.

 

 

Ook vervoer is erg belangrijk om je studie te kunnen volgen. Reizen met het openbaar vervoer kan al snel heel duur uitpakken. Daarom heeft de overheid daar het studentenreisproduct voor bedacht. Hiermee kun je grote korting krijgen of in sommige gevallen zelfs gratis reizen.

Zoals je ziet is er voor studerende Nederlanders veel mogelijk. De kosten van een opleiding hoeven daarom geen reden meer te zijn om hem niet te gaan volgen. Wanneer je iets heel graag wilt dan is er doormiddel van de hulp van een studiefinanciering altijd wel het een en ander mogelijk.

Lees hier meer over het aanvragen van een studiefinanciering voor HBO of Universiteit.