Wat zijn de voordelen van een boekhouder?

Wanneer je een eigen bedrijf begint komt er ineens veel op je af. Voornamelijk de administratieve kant van het ondernemen wordt door veel starters als uitdagend ervaren. Dat is begrijpelijk, je hebt al genoeg aan je hoofd en het inrichten van administratieve processen is misschien wel het laatste waar je mee bezig wilt zijn. Toch is dit zeker niet iets dat je zomaar aan de kant kunt of wilt schuiven. Een goede administratie helpt je niet alleen bij het inzichtelijk maken van bepaalde kosten, processen en opbrengsten voor jouw bedrijf. Je bent wettelijk verplicht om bepaalde administratie te bewaren. Een boekhouder weet precies wat je moet bewaren en hoe je dit op een overzichtelijke manier doet. Een boekhouder heeft namelijk ook een adviserende rol.

Het opstellen van facturen door je boekhouder

Als ondernemer weet je dat het genereren van inkomsten het belangrijkste is om je bedrijf te laten groeien. Facturen opstellen is iets dat je zelf prima kunt doen, maar juist als startende ondernemer is het lastig om te bepalen wat er precies in een factuur vermeld moet worden. Een boekhouder kan je hierin adviseren en kan software ter beschikking stellen die het opstellen van facturen eenvoudiger maakt. Het opstellen van facturen wordt hierna erg simpel. Je vult alleen de relevante gegevens in en de rest wordt automatisch ingevuld.

Jaarrekening van jouw bedrijf opstellen

Een boekhouder kan bij het afsluiten van het boekjaar voor het overzicht een jaarrekening opstellen. Zo houd je inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming en zie je precies hoeveel jouw bedrijf heeft omgezet, uitgegeven en hoeveel winst je gemaakt hebt. De meeste boekhouders maken gebruik van software waarin wijzigingen direct doorgevoerd kunnen worden. Zo blijf je het hele jaar door op de hoogte van de financiële situatie van je onderneming.

Andere werkzaamheden

Net als het opstellen van facturen is het opstellen van btw-aangiftes een taak die je zelf kunt uitvoeren. Een boekhouder kan je helpen door deze btw-aangiftes te controleren. Bij grotere bedrijven is het interessanter om de btw-aangiftes door een boekhouder te laten opstellen.

Een taak die je beter aan je boekhouder over kunt laten is het doen van aangifte over de inkomstenbelasting. Het doen van deze aangifte is een stuk complexer dan de btw-aangifte en dat zorgt ervoor dat veel bedrijven dit door hun boekhouder laten doen.

Adviserende rol van een boekhouder

De waarde van een boekhouder ligt grotendeels in het uitvoeren van bovenstaande taken. Maar een boekhouder betaalt zich ook terug door een adviserende rol aan te nemen. Deze boekhouder in Nieuwegein denkt met je mee en zorgt ervoor dat de administratie van jouw bedrijf altijd op orde is.